Virtuella fönster läker patienter
De virtuella fönstren från Sky Factory bygger på enkel teknologi som visar bilder med möjliga utsikter från takfönster, som himmel och träd, upplysta med LED-belysning.
Enligt en studie genomförd av Texas Tech University har de bilderna samma positiva effekt på sjukhuspatienter som den riktiga naturen. Forskarna har studerat hjärnan med hjälp av neuroimaging och har sett att reaktionerna i lillhjärnan är desamma oavsett om naturen presenteras på bild eller i verkligheten. Tidigare studier har visat att naturen kan förkorta återhämtningen efter operationer, kan minska ångest och öka välmåendet.
I Sverige har fönster installerats på centralsjukhuset i Karlstad, Skånes universitetssjukhus i Malmö, Gävle sjukhus och Sahlgrenska i Göteborg.
- Under behandling här ligger patienterna på rygg, och många har visat stor uppskattning för de virtuella takfönsterna. Fönstren bidrar till en behaglig ljussättning i hela rummet vilket upplevs positivt av både patienter och personal, säger Markus Roskifte, avdelningschef och onkologisjuksköterska på Strålbehandlingsmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad.
Läkaren Debajyoti Pati som ligger bakom den första studien och nu fortsätter att testa fönstrets effekter förklarar sina resultat på Sky factorys hemsida så här:
- Den bästa förväntan på en avkopplingsskapande positiv distraktion är att ens uppmärksamhet och medvetande om den omedelbara sjukdomen och den stressande miljön avleds. Neurala aktiveringar som svar på de visuella stimuli som används i denna studie tyder på att kognitiva avledningar som igångsätts av fotografiska himmelsbilder kan resultera i väsentligen olika och högre nivåer av positiva fysiologiska reaktioner jämfört med positiva bilder i allmänhet.
Än så länge är inga studier publicerade. Priset för det minsta fönstret är 4900 kronor.