23948sdkhjf

Nya riktlinjer för generande frågor till patienten

Eva Westling är uroterapeut på Danderyds sjukhus och en av experterna bakom de nya riktlinjerna för analinkontinens.
– Vi möter många patienter som har sökt hjälp för sina problem men som inte har fått rätt vård och behandling. Vi ser också att många lever med en stor oro som hade kunnat lindras om problemen fångats upp i ett tidigare skede.

De nya riktlinjerna ska öka kunskapen om analinkontinens och bidra till att fler patienter får korrekt utredning och behandling. Eva Westling är specialiserad inom analinkontinens och möter dagligen patienter som har haft problem under lång tid.

– Många väntar länge, i 6-9 år, innan de söker hjälp. Analinkontinens är för många ett problem som känns pinsamt. Man vågar inte berätta för sjukvårdspersonal om sina problem och lider ofta i det tysta, säger Eva Westling.

Kunskapen om analinkontinens varierar inom sjukvården. Ämnet omges även av tabu vilket gör att vårdpersonalen ibland drar sig för att fråga om patienten läcker avföring av rädsla för att genera någon.
– Men det är sjukvårdens ansvar att våga fråga patienten. Vi har idag en ökad kunskap om riskgrupper. Och att kunna arbeta förebyggande har ett stort värde, säger Eva Westling.

Projektet startade för fyra år sedan då Eva Westling och Meta Gylin, uroterapeut på Södertälje sjukhus, var i London och såg värdet av de riktlinjer som används inom den brittiska vården. Tillsammans med kollegorna Mari Dahlberg, uroterapeut på Skånes universitetssjukhus, Silvana Häggqvist, uroterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra och Ann-Chatrin Sonesson, stomiterapeut på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har de tagit fram riktlinjerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094