23948sdkhjf

Vård med patienten i fokus

Hälso- och sjukvården i Sverige ska erbjuda människor en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård som är av god kvalitet. Regeringen har genomfört flera reformer för att stärka patientens ställning, genom en ökad valfrihet och tillgänglighet till vård samt ambitionen att minska antalet vårdskador.
Regeringen vill stärka patientens ställning och inflytande över hälso- och sjukvården ytterligare med en samlad patientlagstiftning. Patientmaktsutredningen lämnar i sitt betänkande förslag till hur vården kan ges på mer likvärdiga villkor, hur patientens valmöjligheter i vården kan stärkas ytterligare samt hur stöd, råd och information till patienten kan stärkas.

Nationell samordnare ska utveckla vårdvalet
Regeringen arbetar för att säkerställa en god tillgänglighet och valfrihet bland en mångfald av vårdgivare. En nationell vårdvalssamordnare har uppdraget att stimulera utvecklingen av vårdvalet.

Rätt till ersättning för vård i annat EU-land
Patientrörlighetsdirektivet handlar om patienters rätt till ersättning för till exempel hälso- och sjukvård, tandvård och läkemedel i andra EU-länder. I ett lagförslag om hur direktivet ska genomföras i Sverige anges villkoren för ersättning för utlandsvård, hur ersättningens storlek ska beräknas och rätten att ansöka om förhandsbesked.

Nio av tio får vård i tid
Alla landsting utom ett får ta del av kömiljarden som är ett stimulansbidrag som fördelas mellan de landsting som uppfyller kraven för att patienterna ska få vård inom en viss tid. En miljard kronor avsätts sedan 2010 årligen i statsbudgeten för att få en fungerande vårdgaranti och korta vårdköerna. Medlen betalas ut till landstingen baserat på uppnådda resultat.

Regeringen satsar för att minska skador i vården
Regeringen vill skapa en säkrare vård och satsar under mandatperioden drygt 2,5 miljarder kronor för att skapa en säkrare vård, minska antalet vårdskador och skapa en säkrare användning av läkemedel.

Bättre liv för personer med psykisk ohälsa
Regeringen vill förbättra livssituationen för personer med psykisk ohälsa. För att arbeta förebyggande och förbättra vården och omsorgen satsar regeringen 870 miljoner kronor per år inom området. I en handlingsplan lyfter regeringen fram prioriterade områden och insatser för 2012-2016. En särskild samordningsfunktion har inrättats för att stödja arbetet.

Sammanhållen vård för äldre
Många äldre har omfattande och komplexa vårdbehov. Den äldre och dess närstående ska kunna lita på att de erbjuds en värdig omsorg och vård med hög kvalitet. Målet är att få hemsjukvård, äldreomsorg, vårdcentraler och sjukhusvård att samverka bättre med de mest sjuka äldres behov i centrum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063