Healthcare Intelligence - vad kan vården lära sig?
I vården skapas stora mängder data. Varje patientbesök registreras, provresultat antecknas och diagnoser dokumenteras. Detta sker varje dag, hos alla vårdgivare in en mängd olika system. Tänk om all denna data kunde användas för att dra lärdom, finna nya slutsatser och öka kvalitén. På Mawell kallar man det Healthcare Intelligence.
Lars-Erik Odén, expert inom området, försöker svara på frågorna. Läs hans artikel nedan:
Healthcare Intelligence – att arbeta med effektivisering och höjd vårdkvalité
Mawell har en lång historik av att ta fram IT-lösningar för vården. Från fokus på system för lagring och presentation av vårddata ser vi tydliga trender till förändringar i behovet av nya former av IT-stöd där man aggregerar data för överblick, jämförelser och analys. Det finns en stor möjlighet att arbeta systematiskt med effektivisering och höjd kvalité.
Det är ett känt faktum att kostnaderna för hälso- och sjukvården ökar och att orsakerna är en åldrande befolkning med ett stort vårdbehov, fler kroniskt sjuka, ökade kostnader för läkemedel och tillkomst av nya mer avancerade behandlingsmetoder. De ökade kostnaderna och belastningen på vården, ställer stora krav på effektivisering av vården för att bibehålla en god kvalité på medicinsk vård och behandling.
Dagens ekonomiska förutsättningar ger inte utrymme att öka kvaliteten med hjälp av mer personal. Det finns inte heller utrymme att öka effektiviteten genom att tillföra enbart mer pengar. Samtidigt står vi inför det faktum att en ökad effektivitet i verksamheten ger en ökad vårdkvalité och i slutändan en förbättrad ekonomi.
Sverige har ca 33 000 läkare, de tillsammans med under- och sjuksköterskor samt annan administrativ personal fattar tillsammans hundratusentals beslut varje dag. Gemensamt för alla beslut är att de i olika utsträckning påverkar effektiviteten i verksamheten, kvaliteten på vårdinsatserna och ekonomin. Betydelsen av relevanta beslutsunderlag kan inte nog understrykas, men det är tyvärr ofta både tidskrävande och omständligt att ta fram sådana. Dagens patientdatasystem är byggda för att lagra och presentera information men saknar funktioner att aggregera data, göra jämförelser och ge grund för analyser och bättre beslut. Dessutom är vårddata alltjämt ofta lagrade i flera olika system och det krävs mycket arbete att samla rätt data från de olika systemen så att en sammanhållen bild skapas.
Inom IT-området har fokus historiskt varit inriktat på en effektivare hantering av journaler och administrativt arbete. Men de senaste åren har utvecklingen gått mot integrationsplattformar som skapar förutsättningar att samla in data i stora mängder som kan bearbetas och presenteras på nya sätt. Därmed finns också förutsättningar för att skapa verktyg för så kallade kliniska beslutsstöd och successivt införa systematisk Healthcare Intelligence i verksamheten.
Med Healthcare Intelligence menas att kunna ta fram beslutsunderlag byggda på aktuella och korrekta data, ofta i realtid, för ansvariga inom sjukvården som behöver pålitlig information för både strategiskt beslutsfattande, operativ övervakning och förbättring av arbetsrutiner, processer och kliniska beslut. IT-lösningar för Healthcare Intelligence hjälper till med att hantera ökande informationsmängder och genom evidensbaserade beslut bidra till att höja kvaliteten i vårdverksamheten.
Healthcare Intelligence ligger nära det generella området Business Intelligence Den huvudsakliga skillnaden ligger i att Healthcare Intelligence även inkluderar vårdinformation och kliniska data, och i de flesta fall sker inhämtningen av data från olika slags kliniska system i realtid. Vidare lagrar system för Business Intelligence vald data beroende på utformning av analys, medan system för Healthcare Intelligence lagrar alla typer av systemdata och utformning av analyser sker behovsprövat i efterhand.
Mawell har ett tydligt fokus på Healthcare Intelligence
Mawell är leverantör inom ramen för ett antal nationella initiativ och program inom området Healthcare Intelligence. Några exempel är Infektionsverktyget, strukturerad journalgranskning och NYSA.
Infektionsverktyget
På uppdrag av CeHis har Mawell utvecklat Infektionsverktyget. Det är ett nationellt IT-stöd som ska bidra till att minska förekomsten av vårdrelaterade infektioner och att motverka felaktiga antibiotikaordinationer. Infektionsverktyget ger kontinuerlig statistik över vårdrelaterade infektioner, antibiotikaordinationer, koppling till riskfaktorer etc för respektive enhet, sjukhus och landsting. Återkopplingen hjälper till att identifiera problem och ger ett underlag för förebyggande arbete.
Vårdrelaterade infektioner i Sverige beräknas kosta 3,7 miljarder per år. Användandet av Infektionsverktyget beräknas sänka kostnaderna för vården med 700 miljoner kronor om året, vilket motsvarar kostnaden för 500 sjukhussängplatser. Systemet kommer att vara utrullat inom slutenvården under 2014 och därefter planeras en installation inom öppenvården.
För mer information om Infektionsverktyget: www.infektionsverktyget.se
Strukturerad journalgranskning
SKL bedriver ett arbete vars syfte är att ge bättre överblick och minska antalet vårdskador. Enligt Socialstyrelsens beräkningar drabbas 100 000 patienter av en vårdskada som hade gått att undvika och cirka 3000 människor dör till följd av vårdskador varje år. Vårdskadorna leder till 630 000 extra vårddygn årligen, vilket motsvarar en kostnad om cirka 5,7 miljarder kronor per år.
Ett bra sätt att hitta skador är att granska patientjournaler i efterhand. Mawell är leverantör för ett system för strukturerad journalgranskning. För att välja ut journaler används metoden markörbaserad journalgranskning vilket innebär att ett slumpmässigt urval patientjournaler granskas systematiskt och retrospektivt av en särskilt utbildad sjuksköterska utifrån en mall med ett antal definierade markörer. Syftet är att göra resultaten synliga och ta fram handlingsplaner för att åtgärda problemen.
En intressant slutsats från 2012-års studier är att ca 40 procent av vårdskadorna är vårdrelaterade infektioner, något som understryker betydelsen av Infektionsverktyget.
För mer information om strukturerad journalgranskning: Sveriges Kommuner och Landsting Journalgranskning
NYSA
Mawell har deltagit i arbetet med framtagandet av ett nytt verktyg för Vårdhygien Stockholm och Smittskydd Stockholm, NYSA. Gemensamt arbetar de bland annat för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar till och mellan människor. Arbetet sker genom epidemiologisk övervakning, smittspårning, information och utbildning. NYSA stödjer hanteringen av spårningspliktiga smittor, så som multiresistenta bakterier. Mawell har arbetat med informatik, arkitektur, integration och webbutveckling.
Sammanfattning
Infektionsverktyget, strukturerad journalgranskning och NYSA är tre bra exempel på användandet av Healthcare Intelligence. Med en relativ låg insats skapar man förutsättningar för en ökad effektivitet som i sin tur ökar vårdkvaliteten och sparar pengar.
Dessa tre projekt är nationella initiativ som bidrar till en ökad synlighet om effektivitet och kvalité i vården. Genom dessa initiativ, som samlar och kvalitetssäkrar stora datamängder och gör dem tillgängliga som grund för jämförelser, analyser och verktyg för bättre beslutsstöd, skapas också möjligheter att med samma information utveckla vården både lokalt och på nationell nivå.