23948sdkhjf

Uppsala Bio får 24 miljoner av VINNOVA

Uppsala BIO får 24 miljoner under fyra år från VINNOVA, Verket för Innovationssystem. Uppsala BIO kan därmed fortsätta utveckla verksamheter och samarbeten som bidrar till att öka den internationella konkurrenskraften för Uppsalas och Sveriges life science.


Uppsala BIO har sedan 2003 verkat för att främja utvecklingen av life science sektorn. Branschen står idag för närmare 20 procent av Uppsalas arbetstillfällen.Verksamheten har från starten finansieras av VINNOVA tillsammans med regionens aktörer, och utvärderas kontinuerligt av internationella experter under VINNOVAs ledning. Beslutet att investera ytterligare 24 miljoner t o m juni 2017 motiveras bland annat av att Uppsala BIO utvecklats till en stark nod nationellt för life science, vars kapacitet som innovationsmiljö uppmärksammats internationellt.

– Den fortsatta finansieringen av Uppsala BIO är ett fantastiskt fint betyg. Vi får nu möjlighet att fortsätta i oförminskad skala samt inleda samarbeten i fler regioner och internationellt. En förutsättning för detta är det långsiktiga engagemang som universiteten, företagen, kommunen, regionförbundet och sjukvården visar i det här arbetet, säger Erik Forsberg, Uppsala BIOs vd.

Uppsala BIO driver BIO-X, ett program som utifrån behov i t.ex. sjukvården och industrin ber universitetsforskare och små life science företag om förslag till lösningar, och hjälper dem omsätta sina idéer och forskningsresultat till nya produkter. BIO-X har uppmärksammats internationellt. Det globala life science bolaget Roche etablerade 2011 samarbete med Uppsala BIO kring BIO-X, det första i sitt slag i Europa.

– GE Healthcare har ända sedan Uppsala BIOs start varit aktiva på många sätt i verksamheten, och vi är mycket glada för det här beslutet, säger Bo Lundström, vd för GE Healthcare Bio-Sciences. Metoden att alltid börja med att definiera ett behov, är ett effektivt sätt att koppla samman universitetsforskning, vård och industri, som vi följer noga.

Många av dem som idag är verksamma i life science sektorn känner även Uppsala BIO som en knutpunkt för branschen, med mötesplatser där nya kontakter knyts. Studenter på gymnasieskolor och vid universiteten får exempelvis genom Uppsala BIO kontakter med arbetslivet redan under utbildningen, vilket uppskattas av både arbetsgivare och studenter.

- För Mercodia, som ett växande företag i en global bransch, är de kontaktytor som Uppsala BIO tillför via BIO-X programmet och mötesplatser som Diagnostics Forum värdefulla. De ger oss kontakter med forskargrupper och företag som är av betydelse för vår fortsatta utveckling och framgång kommenterar Ann-Sofie Andersson, Mercodia beslutet. - Därför gläds vi åt beskedet att VINNOVA beslutat fortsätta investera i verksamhetens utveckling.

– Vinnovas beslut att fortsätta investera i Uppsala och Uppsala BIOs verksamhet för utveckling av life science är mycket glädjande. Uppsala och Sverige har en stor potential inom life science och Uppsala fortsätter nu i sin viktiga roll som motor för innovationsstöd och kompetensutveckling som leder till nya och livskraftiga företag, säger Fredrik Ahlstedt (M), Uppsala kommunstyrelses ordförande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344