23948sdkhjf

Kvalificerad sjukvård hemma – nya möjligheter

Livslängden ökar. Det leder till att fler människor lever med svåra sjukdomar. Det innebär krav på fler vårdplatser – och om dessa inte finns på sjukhusen så kan de skapas hemma, hos patienterna. Ny medicinsk teknologi gör detta möjligt men det krävs ett nytt tänkande.
Den 25 april möts forskare, företagare, vårdanställda och politiker för att diskutera framtida sjukvård i hemmet.

Hälften av all sjukvård i USA kommer inom något decennium att kunna ges i hemmet, något som kommer att leda till dramatiskt höjd livskvalitet samtidigt som besparingspotentialen är enorm, menar Eric Dishman, chef för Health Strategy & Solutions Group inom Intel Corporation. Han medverkar tillsammans med Mark Hackett från brittiska National Health Services och Alide L Chase från det icke vinstdrivande vårdföretaget Kaiser Permanente i USA i ett seminarium i Lund om framtidens vård*. Även talare från den svenska sjukvården medverkar, och moderator är TV-profilen Johan Wester.

Patienter med exempelvis cancer, KOL, diabetes och stroke erbjuds redan avancerad sjukvård i hemmet, men utvecklingen är bara i sin linda. Utvecklingen har delvis ekonomiska drivkrafter men kommer också att innebära större valmöjligheter för patienter och anhöriga.

– Vi ser stora fördelar för alla parter. Framförallt för patienter, anhöriga, vårdgivare och skattebetalare. Men utvecklingen kommer även att leda till en växande marknad för nya produkter och tjänster. Nya framgångsrika företag kan skapas av dem som ser vad som är på väg och tar tillvara möjligheterna, säger Bengt Westrin på Life Science Foresight Institute i Lund, en av arrangörerna som också står bakom en färsk rapport i ämnet som kommer att publiceras i samband med konferensen.

Torsdag 25 april, klockan 10.00 – 17.00


*Eric Dishman deltar via länk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063