Hjälpmedelsbutiker fick nog – anmäler regionen för osund konkurrens
Ett antal privata återförsäljare av hjälpmedel har anmält Region Gävleborg till Konkurrensverket, med anledning av regionens försäljning av hjälpmedel.
Regionen säljer hjälpmedel för äldre och personer med funktionsnedsättning via en butik i Gävle och en i Bollnäs, samt via en webbshop.
”Detta skapar en osund konkurrens där vi och andra företag i branschen inte kan konkurrera på marknadens villkor” står det i anmälan, som Medtech Magazine tagit del av.
Anmälan är undertecknad av Sakta Safe and Active, Helpforyou, Keepon och Käpprätt. Samtliga ägnar sig åt att sälja hjälpmedel via webbshop eller via butiker i olika delar av landet.
En av anmälarna, Kjell Alenius, som arbetar för Sakta Safe and Active och dotterbolaget Helpforyou, menar att det i stort sett bara är i Gävleborg som han upplever regionen som en konkurrent.
– Dalarna hade en butik, men la ner säljverksamheten, vilket var ett klokt beslut. I Stockholm säljer regionen CPAP-utrustning i en egen butik. Men i den omfattning som Region Gävleborg säljer, det är de ensamma om.
Om jag var skattebetalare i Gävleborg skulle jag stå med plakat och kräva att de lägger ner det där Kjell Alenius
Att regioner förskriver hjälpmedel är en del av vårdverksamheten, men att en region säljer hjälpmedel är inget de kan försvara eller bör ägna sig åt, menar Kjell Alenius. Han har pratat med flera aktörer i branschen, som han menar är överens om att det är ett stort problem.
– Vi förstår inte varför de ska göra det. Jag trodde regionen skulle bedriva vård, inte sälja grejer.
Har ni pratat om detta med regionen?
– Absolut har jag gjort det. Jag började för flera år sedan och har pratat med både tjänstemän och politiker. De lyssnar och säger att de ska titta på det, men det händer absolut ingenting.
När regionen i början av 2000-talet startade försäljningen ansågs det att det saknades privata aktörer som kunde tillhandahålla hjälpmedel. Detta argument håller inte längre, menar anmälarna, då det i dag finns det gott om privata aktörer. Det hela har lett fram till en anmälan som skickades till Konkurrensverket i slutet av november.
Kjell Alenius säger att företagen är väl medvetna om att en anmälan inte är samma sak som en förändring, även om förhoppningen är att regionen ska lägga ner sina butiker.
– Men det är åtminstone vårt sätt att berätta att det inte är okej. Som medborgare måste jag säga att jag starkt ifrågasätter varför en region ska sälja produkter, det är fullkomligt obegripligt, säger han och fortsätter:
– Om jag var skattebetalare i Gävleborg skulle jag stå med plakat och kräva att de lägger ner det där, för det där är inte att bedriva vård.
Enheten Hjälpmedel SAM i Region Gävleborg, som driver säljverksamheten och förskrivning, svarar i ett mejl till Medtech Magazine:
”Butiksverksamheten inom Hjälpmedel SAM startade i samband med ett politiskt beslut i början på 2000-talet om ett utökat egenansvar inom hjälpmedelsområdet. Detta innebar att en del hjälpmedel behövde införskaffas av var och en när det inte kunde erhållas fritt från Landstinget Gävleborg. Butiksverksamheten har inget avkastningskrav och är ekonomiskt separerad från övrig verksamhet inom Hjälpmedel SAM. Ambitionen är att tillhandahålla hjälpmedel till marknadspris utan subventionering av skattemedel för, framför allt, medborgare i Gävleborg.
Butiksverksamheten är en samhällsservice för de som har behov av hjälpmedel som inte förskrivs av hälso- och sjukvården.”
Hur bemöter ni kritiken från företagen, som menar att det är osund och skadlig konkurrens?
”Det finns ingen vilja eller drivkraft om att ensamt bedriva butiksverksamhet inom hjälpmedelsområdet och välkomnar därför privata alternativ.”
Vad tänker regionen kring anmälan till Konkurrensverket och eventuella konsekvenser av det?
”Det är intressant vad Konkurrensverket kommer fram till i denna anmälan.”
Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.