23948sdkhjf

Nya möjligheter öppnar sig för Invacare

Vårdsängar, lyftar, rullstolar, scootrar och tryckavlastande dynor är bara några av de många hjälpmedel som säljs av Invacare AB. ”Vi har en produktportfölj som är väldigt bred jämfört med många andra hjälpmedelsbolag”, säger vd:n Fredrika Östlund Törnqvist i en intervju.

Bolaget har sitt huvudkontor i Lunda industriområde i Spånga i västra Stockholm, med flera andra hjälpmedels- och medicinteknikföretag som grannar. Här har företaget bland annat sin säljavdelning, kundservice och tekniska service – och sin tämligen färska chef. Fredrika Östlund Törnqvist tog över vd-jobbet i maj.

– Jag kommer från teknikkonsultbranschen, och inte de där kavajkonsultbolagen som gör snygga powerpoints. Jag gillar att jobba med människor och vara nära verkligheten – att få jobba strategiskt men ändå med något konkret. Och hjälpmedel är superkonkret, säger hon.

Företagets amerikanska anor sträcker sig tillbaka till 1885 då firman Worthington började tillverka enkla rullstolar. Till Sverige kom företaget betydligt senare, vid millennieskiftet, då man köpte Scandinavian Mobility, tillverkare av den välkända Rea-stolen.

Sedan dess har produkter utvecklats och uppdaterats, och sortimentet har växt till att omfatta flera tusen artiklar med alla produkttillbehör. Merparten av dessa har Invacare utvecklat och äger själva, och för en del andra produkter fungerar man som återförsäljare, som exempelvis när det gäller dynor från Vicair och aktivrullstolar från Küschall.

En av bolagets allra största produkter är: sängar.

– I Sverige är vi väldigt väl representerade på det området. Hamnar man på ett boende i Sverige är det en stor sannolikhet att det blir i en Invacare-säng, säger Fredrika Östlund Törnqvist.

Andra storsäljare är bolagets scootrar, mobila lyftar och passivrullstolar.

De allra flesta kunderna återfinns i den offentliga sektorn – men inte alla.

– Om du åker till Arlanda så ser du faktiskt våra fina rullstolar, med särskild designade ekerskydd. Där har en kollega lyckats revolutionera tänkandet kring transportservice på flygplatser, säger Fredrika Östlund Törnqvist.

Hamnar man på ett boende i Sverige är det en stor sannolikhet att det blir i en Invacare-säng

Nyligen kom nyheten om att Invacares Nordamerikadel har sålts till investeringsbolaget MIGA Holdings, och nu är frikopplat från resten av företaget.

Fredrika Östlund Törnqvist menar att det är en positiv utveckling, för att det nu öppnar sig nya möjligheter för den europeiska verksamheten att fokusera mer koncentrerat på marknadens behov.

– Det gör att vi kan satsa mer på vår egen produktutveckling framöver. Vi behöver samla kraft här, både inom Europa och Norden, och bli mer innovativa och hållbara. Det blir enklare att göra med de här förändringarna.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062