23948sdkhjf

Hjälpmedel – en självklar del av framtidens nära vård

Vad händer med hjälpmedelsområdet när hälso- och sjukvården ställer om till en god och nära vård? Det belyser Christina Lundqvist från Sveriges Arbetsterapeuter när hon föreläser på Fokus Hjälpmedel.

I grunden är Christina Lundqvist utbildad arbetsterapeut och sedan 2007 har hon arbetat på Sveriges Arbetsterapeuter med diverse frågor. I dag är hon utvecklingschef på förbundet och driver professionsfrågor samt arbetar för kunskapsspridning.

Under Fokus Hjälpmedel i Örebro får hon tillfälle att sprida kunskap genom sin seminariepunkt om hjälpmedel som en självklar del av framtidens nära vård.

– Det kommer att handla om hur vi som förbund ser på hjälpmedel kopplat till den förflyttning vi gör nu till en god och nära vård, berättar hon.

Övergången till en god och nära vård innebär en omställning som syftar till att vården i högre grad organiseras och bedrivs med utgångspunkt från personens behov och förutsättningar. Det är en av de största förändringarna i svensk hälso- och sjukvård och omsorg i modern tid, menar Sveriges Arbetsterapeuter, och Christina Lundqvist lyfter vad skiftet innebär för hjälpmedelsområdet.

– Vi måste tänka mer proaktivt och hälsofrämjande i det arbete som nu pågår, och se till att vi får vi till en jämlik och hållbar hjälpmedelsförsörjning, utifrån de delarna som vi faktiskt måste förändra.

Vi måste tänka mer proaktivt

Hjälpmedel får inte bli ett spår vid sidan om, utan en faktor som ska prioriteras och kombineras med övrig rehabilitering och habilitering, fortsätter hon. Hjälpmedel i människors hem- och närmiljö är ett viktigt stöd för att lyckas uppnå god och nära vård.

Christina Lundqvist besöker mässan för första gången och lyfter fram värdet i att Fokus Hjälpmedel erbjuder en plattform för kompetensutveckling, insikt i nya produkter och innovationer, samt möjligheter att nätverka med andra inom branschen.

– Att det finns sammanhang där leverantörer och förskrivare kan mötas, det tror jag är jätteviktigt. Det här är en sektor som verkligen behöver ha platser för just det.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.054