23948sdkhjf

Fullt fokus på fallprevention

Varje år söker runt 100 000 personer över 65 år vård efter allvarliga fallolyckor, enligt Socialstyrelsen. I Sverige uppmärksammas just nu den nationella fallpreventionveckan, för kunskapsspridning om förebyggande insatser.

Varje år vecka 40 genomförs den nationella fallpreventionsveckan genom kampanjen Balansera mera. Socialstyrelsen, som står bakom den återkommande kampanjen, tillhandahåller material för att sprida kunskap om hur motion, mat och mediciner alla är viktiga aspekter i det förebyggande arbetet.

Kommuner runt om i landet tar fasta på veckan på olika sätt. Ett exempel är Oskarshamn, där rehabenheten på kommunen besöker träffpunkter för att informera om förebyggande insatser, samt om möjlighet till rollatorservice.

– Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen, som kräver stora resurser och orsakar personligt lidande. Vi ser ett behov av att sprida information kring det förebyggande arbetet, säger Sofie Johansson, fysioterapeut på kommunens rehabenhet, i ett pressmeddelande från Oskarshamns kommun.

Rehabmottagningen på Norrtälje sjukhus uppmärksammar patienter om att de kan komma för att få träningsprogram och hitta rätt nivå på balansträningen.

– Många glömmer helt enkelt bort att man kan träna, och vissa tänker att dålig balans är något som kommer med åldern och som man inte kan påverka. Men det stämmer inte, man blir aldrig för gammal för att träna balansen, säger fysioterapeuten Mimmie Örn på Tiohundra i Norrtälje.

Nyligen gick det också att läsa i Norrtelje Tidning att kommunstyrelsen i Norrtälje beslutat om att satsa på upp till en miljon kronor för att dela ut broddar kostnadsfritt till pensionärer över 65 år i kommunen.

På andra platser i landet, så som Askersund och i Kumla, har man valt att utveckla veckan till en ”seniorfestival”, där tips och råd om motion och balans varvas med underhållning och aktiviteter.

Fallolyckor i siffror

I en rapport från Socialstyrelsen undersöktes skador i sluten vård under 2022.

» Fallolyckor är den i särklass vanligaste skadeorsaken till sluten vård på sjukhus. Fallolyckor utgör hela 75 procent av olycksfallen.

» Fallolyckor drabbar framförallt äldre och år 2022 var 76 procent av de slutenvårdade 65 år eller äldre.

» Bland personer som slutenvårdats för en skada är lårbensfraktur den vanligaste huvuddiagnosen.

» Cirka 70 000 behöver läggas in på sjukhus varje år på grund av fallolyckor. Cirka 2 000 äldre personer dör.

Källa: Socialstyrelsen

I Vimmerby Tidning gick det nyligen att läsa om Hultsfred, som är en av de kommuner som tagit hjälp av tekniken för fallprevention. På ett särskilt boende har man installerat övervakningsteknik i form av värmekameror och sensorer som larmar när boende rör på sig. Det gör att personal hinner till de boende vid riskfyllda förflyttningar och kan hindra eventuella fallolyckor.

Nyligen skrev dock flera forskare debattartikel, där de uppmanar kommuner att skippa övervakningsteknik och satsa mer på balans- och styrketräning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078