23948sdkhjf

Efter vårens oro – nu ska Karolinskas organisation ses över

Efter en turbulent vår på Karolinska universitetssjukhuset, med bland annat kritik om ”skräckvälde”, ska det nu genomföras en översyn av de administrativa stödfunktionerna.

Beslutet om en översyn fattades av sjukhusstyrelsen i tisdags, och uppdraget att genomföra den går till den nyutnämnde sjukhusdirektören Christophe Pedroletti.

Det är inte specificerat exakt vad som ska ingå i granskningen, men styrelseordföranden Göran Stiernstedt säger till Läkartidningen att han tycker att Pedroletti ”absolut” bör titta på hur det fungerar inom rättskansliet.

Rättskansliet var drivande i ett uppmärksammat personalärende som ledde till att en förlossningschef avskedades, ett fall som har lett till omfattande personalprotester.

I översynen ingår bland annat att starta en fristående kontrollfunktion som ska rapportera direkt till styrelse. Idag finns en internkontroll inom rättskansliet, som rapporterar till chefen för rättskansliet.

– Den största anledningen är att vi vill öka styrelsens engagemang, så att man inte missar ansvaret för de här kontrollfrågorna, säger Göran Stiernstedt till tidningen.

Utgångspunkten ska vara ett fokus på sjukhusets kärnuppdrag medicin, omvårdnad, forskning och innovation, och att säkra ska oberoendet för vissa sjukhusgemensamma funktioner, till exempel visselblåsartjänsten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078