23948sdkhjf

S-grupp: Förbjud hyrpersonal i sjukvården

En socialdemokratisk arbetsgrupp föreslår nu att man bör förbjuda bemanningsföretag inom välfärden. 

– De försämrar kvalitén och arbetsmiljön. Att personal hela tiden byts ut skapar också enorma problem och otrygghet för patienter och brukare, säger My Alnebratt (S) till Göteborgs-Posten.

Hon är regionråd i Västra Götaland och ledare för den socialdemokratiska arbetsgruppen som nu lagt fram förslag om att bland annat förbjuda bemanningsföretag inom välfärden. My Alnebratt (S) menar att ett förbud skulle tillgängliggöra resurser hos kommuner och regioner, skriver Göteborgs-Posten.

Arbetsgruppen förslår att man i stället bör upprätta interna bemanningspooler som kan rycka in vid behov av extra personal.

Enligt Sveriges Radio Ekot har arbetsgruppen också lagt fram ett förslag om att man bör bepröva nyetableringen av skola och vårdcentral innan de öppnar samt ett förslag som skulle innebära att man vid upphandlingar i välfärden ska kunna exkludera vinstdrivande bolag.

Förslagen från arbetsgruppen är en del av ett arbete inom partiet att jobba fram en ny socialdemokratisk politik. Om förslagen är något som Socialdemokraterna kommer att driva framöver ska röstas fram på en kongress nästa vår.

I år trädde ett nytt avtal från Sveriges Kommuner och Regioner i kraft som syftar till att minska andelen inhyrd personal i sjukvården vilket har kritiserats av bemanningsföretag, se tidigare artikel i Medtech Magazine.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359