23948sdkhjf

Efter turerna – nu ska svenska terrängrullstolen till Kina

Det svenska hjälpmedelsföretaget Zoomability har skrivit på ett avtal om att bilda ett samriskföretag med kinesiska Ouhua Ruihe. “Det är en bättre partner för oss”, säger Zoomabilitys vd, efter att avtalet med en annan kinesisk partner oväntat sades upp tidigare i år.

Det var i våras som Zoomability meddelade att man skrivit på avtal om att bilda ett joint venture med ett kinesiskt hälsoteknikbolag, vilket Medtech Magazine rapporterat. Planen var att börja producera och sälja den eldrivna terrängrullstolen Zoom Uphill i Kina.

I april meddelade Zoomability att avtalet oväntat sagts upp efter problem med registrering hos myndigheter i Kina, vilket handlade om regulatoriska förändringar kopplat till den kinesiska partnern.

Nu har Zoomability hittat en ny kinesisk partner i det Shangaibaserade bolaget Ouhua Ruihe Intelligent Technology, och skrivit under ett avtal om att bilda ett joint venture.

– Vi har väldigt bra kontakt med dem sedan en tid tillbaka. De tillhör den utvecklad Jiading- regionen som är intresserade av få i gång den här typen av företag, säger Pehr-Johan Fager, vd på Zoomability, till Medtech Magazine.

Med den nya partnern får Zoomability stöttning från en hel region där många är insatta i fordonstillverkning och mobilitet, fortsätter Pehr-Johan Fager.

– Det blir mycket bättre för oss så här i efterhand, det är en bättre partner för oss än den vi tidigare signerade med.

Den 16 augusti registrerades det nya företaget hos kinesiska myndigheter.

Det nya samriskföretaget heter Zoomability Technology och ägs till 51 procent av Zoomability och 49 procent av Ouhua Ruihe.

Zoomability kommer att tillsätta vd samt ha majoritet i styrelsen, medan Ouhua Ruihe tillsätter styrelseordföranden och vice vd. Företaget kommer att ha säte i Shanghai.

Terrängrullstolen Zoom Uphill ska nu produceras, marknadsföras och säljas i Kina och Sydkorea. Företaget siktar också på att utveckla nya modeller baserade på Zoomabilitys patent.

Zoombability med säte i Sverige sköter fortsatt försäljningen i resten av världen.

Produktion i Shanghai planeras vara i gång till slutet av året, för att sedan kunna leverera elrullstolarna under 2025.

– Vitsen med att göra det här är att kunna få en billigare produkt, för att kunderna ska få en kvalitetsprodukt som kostar lite mindre.

I dagsläget tillverkas Zoom Uphill i Västerås och där fortsätter produktionen åtminstone året ut, samt eventuell i mindre skala framöver.

Om Zoomability

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna. Rullstolen har fått uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa.

Zoom Uphill är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel enligt MDR 2017/745 och testad enligt rullstoldirektivet EN12184.

Källa: Zoomability

Den 21 augusti presenterade Zoomability sin rapport för andra kvartalet 2024. Nettoomsättningen uppgick till drygt 1,8 miljoner kronor. Det redovisade rörelseresultatet (EBIT) för perioden uppgick till – 1,7 miljoner kronor.

Pehr-Johan Fager kommenterar rapporten och säger att man börjar se ”ljuset i tunneln” och hoppas se positiva resultat av det nyregistrerade samriskföretaget under 2025.

Artikeln uppdaterades 21 augusti.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.286