23948sdkhjf

Lästips för sköna sommardagar

Nu är det sommar och semestertider. Medtech Magazine tipsar om några tillbakablickar på året hittills med artiklar som vi har skrivit under vintern och våren.

”En väldigt uttalad AI-ångest i samhället idag”

AI kommer mer eller mindre bli en självklarhet på framtidens vårdavdelningar. Det menar Max Gordon, läkaren och AI-experten som forskar på nya applikationer vid Danderyds sjukhus. Läs artikeln.

”Katastrofgungstolen” blev Bent Bondes väg in i hjälpmedelssektorn

En misslyckad produktlansering hos techjätten Panasonic kom att ge entreprenören Bent Bondes företag en helt ny inriktning. Läs artikeln.

Hon forskar om nocebo – den onda tvillingen

Placeboeffekten är väl känd inom vården – men det gäller inte dess motsats: nocebo. "Det är en liten effekt, men den kan få stora återverkningar", säger Uppsalaforskaren Charlotte Blease, medförfattare till en bok om fenomenet. Läs artikeln.

KI:s nya supermaskin mäter hjärnaktivitet i realtid – ”En väldigt dyr frisyr”

Med helt ny, superavancerad utrustning kan nu forskare vid Karolinska institutet mäta hjärnans aktivitet i realtid, med högre upplösning än vad som någonsin tidigare varit möjligt. ”Det här ger fantastiska möjligheter”, säger hjärnforskaren Daniel Lundqvist. Läs artikeln.

Fredrik Ekdala fick Parkinson vid 45: ”Inte värre än att få barn”

När Fredrik Ekdala diagnostiserades med Parkinsons sjukdom tog det en kvart innan han bestämde sig för att vända det till sin fördel. Nu vill han hjälpa andra att hantera motgångar i livet. Läs artikeln.

Skärgårdsidyllen blev karantänstation under 1800-talets koleraepidemi

I Stockholms norra skärgård ligger en liten ö vid namn Fejan. Ön har en populär gästhamn samt en krog och ett vandrarhem. Men för mer än hundra år sedan var vandrarhemmet ett sjukhus och öns besökare satt här i karantän. Läs artikeln.

Lämnar tankesmedjan efter åtta år: ”Oerhört inspirerande att driva på innovation”

Catharina Barkman har under åtta år drivit den oberoende tankesmedjan Forum för Health Policy. I slutet av sommaren går hon vidare till nya utmaningar och nu blickar hon tillbaka på tiden, uppdragen och på hur svensk hälso- och sjukvård har utvecklats. Läs artikeln.

”Vi kommer behöva en arsenal av olika diagnostiska metoder”

En digital revolution pågår inom patologin, tack vare en färsk, mycket omtalad medarbetare som tar för sig alltmer: AI. ”De flesta i professionen förstår nog inte riktigt hur fort utvecklingen går, och våra beslutsfattare gör det definitivt inte”, säger Johan Hartman, läkare och professor, i ett samtal om hur den snabba teknikutvecklingen skapar helt nya möjligheter. Läs artikeln.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.472