23948sdkhjf

Vårens opinionsartiklar i Medtech Magazine

Mer än halva 2024 har nu gått. Nedan kan du läsa några av krönikorna och debattartiklarna som Medtech Magazine publicerat under våren och vintern som varit.

Mats Högberg: ”AI inom medicinsk teknik: Hype eller verklighet?”
”Det saknas alltså tydliga riktlinjer för användningen av AI inom vården.” Det skriver Mats Högberg i en krönika.

Pernilla Norman: ”Hur kan juridiken användas för att möjliggöra utvecklingen?”
”Fortfarande genomförs tech-upphandlingar på huvudsakligen samma sätt som de senaste 10 till 15 åren. Den pågående utvecklingen innebär dock att IT/tech-upphandlingar står inför ett paradigmskifte.” Det skriver Pernilla Norman i en krönika.

”Vi behöver släppa synsättet att AI-förordningen är en onödig bromskloss”

Tydlighet kring AI-regler är en förutsättning för effektiv innovation inom vård och medtech. Det skriver Thomas Svahn och Fredrik Nyberg i en debattartikel.

Petrus Laestadius: ”Ersättningsmodeller – ett underutnyttjat styrmedel”
”Regionerna behöver vara snabbare i att ändra ersättningsmodeller som ger oönskade beteenden eller fördröjer utveckling av vården” skriver Petrus Laestadius i en krönika.

Anna-Karin Alm: ”Användaren är en nyckel till framgång”
Bara för att man är en välutbildad ingenjör betyder inte det att man har koll på hur andra professioner utövar sitt yrke, eller hur en person med en fysiskt eller psykiskt begränsande sjukdom kommer att handha sina tekniska hjälpmedel. Vi måste fråga användaren, och det tidigt i utvecklingen av en produkt, skriver Anna-Karin Alm i en krönika.

Björn Ursing: ”Är medicinteknik värt besväret?”
”Inom medicinteknik och IVD är det marknaden som är den stora risken. Marknadsrisken är i huvudsak anpassning till den kliniska miljö som produkten ska användas i.” Det skriver Björn Ursing i en krönika om vad som krävs för att sätta en medicinteknisk produkt på marknaden.

Gustaf Salford: ”Vi inom life science-sektorn har ett stort ansvar”
”Vi inom life science-sektorn har ett stort ansvar att vara en del i den utvecklingen, ta vårt ansvar genom att fråga, komma med förslag och synpunkter, orka och våga driva på, vara modiga och kreativa samt testa nya arbetssätt.” Det skriver Gustaf Salford, vd för Elekta, i en krönika om regeringens nya utrikeshandelsstrategi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079