Tusentals fysioterapeuter och arbetsterapeuter inte sysselsatta i sin yrkesroll
Det finns legitimerad vårdpersonal att tillgå i Sverige, men långt ifrån alla är sysselsatta i sin yrkesroll.
Nationella vårdkompetensrådet har gjort en kartläggning av tillgång och efterfrågan på hälso- och sjukvårdspersonal för sju legitimationsyrken, däribland arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor.
Rapporten visar bland annat att under 2021 var drygt 13 000 sjuksköterskor inte sysselsatta i sin yrkesroll. Det innebär en kompetensförlust som enligt rådets beräkningar motsvarar en uppskattad samhällskostnad på 5,5 miljarder kronor.
Av samtliga nära 12 110 sysselsatta legitimerade arbetsterapeuter 2021 arbetade drygt 71 procent i yrkesrollen arbetsterapeut. Cirka tre av tio arbetade i andra yrkesroller än som arbetsterapeut.
Av samtliga 16 800 sysselsatta legitimerade fysioterapeuter 2021 arbetade drygt 74 procent i yrkesrollen fysioterapeut. Drygt var fjärde sysselsatt arbetade i andra yrkesroller än fysioterapeut.
– Det kan finnas flera orsaker till varför man väljer att lämna sin yrkesroll inom hälso- och sjukvården. Bristande arbetsförhållanden är en av orsakerna och det är djupt oroande för kompetensförsörjningen. Lösningen är inte att utbilda fler som sedan väljer att lämna, utan istället att arbeta systematiskt med arbetsmiljön, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, i en kommentar.
Rapporten kommer mitt i brinnande vårdstrejk, där Vårdförbundet kräver arbetstidsförkortning för att personal ska orka, vilket Medtech Magazine rapporterat.
Det är på uppdrag av regeringen som Nationella vårdkompetensrådet nu tagit fram ett förslag till en nationell plan för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.
Rådet har tagit fram 25 förslag, som bland annat handlar om att säkerställa tid och resurser för kompetensutveckling och ge ökad möjlighet till karriärvägar för att attrahera, utveckla och behålla personal.