23948sdkhjf

Lundabolag får 28 EU-miljoner för att utveckla cancerdiagnostik

Det Lundbaserade bioinformatikbolaget Qlucore beviljas 2,5 miljoner euro, motsvarande drygt 28 miljoner kronor, i EU-anslag för att utveckla sin mjukvara för cancerdiagnostik.

Qlucore har tagit sig vidare från utvärderingsfasen inom ramen för finansieringsprogrammet EIC Accelerator, och har nu fått den första betalningen. I ett treårigt projekt ska bolaget utveckla och lansera CE-märkt mjukvara för klinisk diagnostik för akut myeloid leukemi (AML) och cancer i urinblåsan.

Bägge cancertyperna har flera förändringar på RNA-nivå som man med Qlucores teknik kan använda för att förbättra diagnos och behandling, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Erkännandet från EIC:s expertpanel innebär ett starkt stöd för bolagets strategiska inriktning, menar bolagets vd Carl-Johan Ivarsson.

– Att få det här anslaget i  hård konkurrens bekräftar ytterligare vår position i framkanten av RNA-sekvenseringbaserad modern klinisk diagnostik. Utmärkelsen kommer att stärka Qlucore både ekonomiskt och på marknaden, säger han i en kommentar.

Mjukvaran som utvecklas är i en första fas avsedd för kliniska laboratorier i Europa, och i en andra fas även för den amerikanska marknaden, enligt bolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078