23948sdkhjf

Ingen valhemlighet för synskadade när hjälpmedel dröjer

Ett förslag om att återuppta arbetet med prototyper till hjälpmedel för att synskadade ska kunna rösta helt självständig och personkryssa har röstats ned i riksdagen. Synskadades Riksförbund är besvikna över utfallet.

Valmaterial finns idag att beställa i punktskrift eller i förstorad skrift från Valmyndigheten. Men om en individ som inte kan se vill personrösta behöver någon läsa upp namnen, säger Niklas Matsson, ordförande för Synskadades Riksförbund, i ett pressmeddelande.

2022 startades ett projekt för att ta fram hjälpmedel åt synskadade som skulle kunna möjliggöra självständig röstning. Projektet avbröts bara några månader senare av den nya regeringen då en parlamentarisk kommitté skulle tillsättas för att se över parti specifika valsedlar.  

I en motion föreslog man att arbetet skulle återupptas som skulle kunna möjliggöra självständig röstning för synskadade i det kommande EU-valet. Motionen har nu röstats ned i riksdagen med 126 mot 115 röster.

– Det kan låta som en liten sak, men det finns en anledning att valhemligheten är reglerad i grundlagen. Vi ska inte behöva uppge hur vi röstar eller varför vi gör det. Med runt 100 000 synskadade i Sverige skulle jag vilja säga att det här är ett demokratiskt problem, säger Niklas Matsson.

Han befarar att synskadade inte heller kommer att kunna rösta med bevarad valhemlighet i nästa riksdagsval heller då den parlamentariska kommittén inte ska redovisa sitt arbete förrän september 2025. 

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1