23948sdkhjf

Vårdprogram ska stärka rehabilitering efter barncancer – struktur saknas

Regionala cancercentrum i samverkan lanserade nyligen det första vårdprogrammet för cancerrehabilitering för barn och ungdomar. ”Vi är väl medvetna om att programmet rekommenderar insatser för vilka det idag inte alltid finns personal, rutiner eller strukturer på plats och att det kommer ta tid innan alla delar fungerar fullt ut”, säger Ebba Hemmingsson på Barncancerfonden.

Tack vare framsteg inom behandling och omvårdnad ökar antalet barn och unga som överlever barncancer. Växer gör också kunskapen om biverkningar och sena komplikationer efter barncancer och hur de kan försvåra livet.

För att förbättra rehabiliteringen efter barncancer har ett nytt nationellt vårdprogram för barn och ungdomar nyligen lanserats. Syftet är att ge vårdpersonal tydliga rekommendationer för hur tidiga och sena komplikationer av cancer och cancerbehandling för barn och ungdomar kan förebyggas, utredas och behandlas.

– Vårdprogrammet fastslår att rehabiliteringen ska starta redan vid diagnostillfället. Eftersom tidiga, individanpassade rehabiliteringsinsatser är en förutsättning för att ge alla barn och unga som drabbas av cancer möjlighet att främja aktivitet och delaktighet på fritiden och i skolan, betraktar vi detta som programmets främsta styrka, säger Ebba Hemmingsson, intressepolitisk expert på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande.

För att verkställa vårdprogrammet krävs en struktur i varje region för att identifiera och behandla långsiktiga komplikationer. Även om organisationen för den onkologiska vården är utbyggd och stabil, har utvecklingen av en struktur för rehabilitering inte kommit lika långt.

– Vi är väl medvetna om att programmet rekommenderar insatser för vilka det idag inte alltid finns personal, rutiner eller strukturer på plats och att det kommer ta tid innan alla delar fungerar fullt ut. Vi ser dock att vårdprogrammet kommer var till hjälp för att identifiera och prioritera angelägna utvecklingsområden inom respektive region, säger Ebba Hemmingsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11