Ukrainsk vårdpersonal utbildas på Karolinska: “Imponerad över deras mod”
– Vi känner oss stöttade. Alla delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Det var särskilt känslosamt att bland patienterna se ukrainare, som har tvingats leva i Sverige sedan krigets början.
Det säger Kateryna Haievska, gastrointestinal endoskopist, i ett pressmeddelande från Karolinska Universitetssjukhuset. Tillsammans med två andra läkare och en sjuksköterska från ett barnsjukshus i Ukraina befinner hon sig sedan en månad tillbaka på Karolinska Universitetssjukhuset för att vidareutbildas inom barngastroenterologi, neonatalvård och intensivvård. Detta genom ett samarbete mellan Karolinska och barnsjukhuset Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital i Kyiv.
Utbildningsplanen för det två månader långa “fellowship” som den ukrainska vårdpersonalen nu genomgår har utvecklats av ansvariga specialister i Ukraina och Sverige.
– De har fått komma med egna önskemål för vad de vill vidareutvecklas inom och sedan har vi adderat några extra fokusområden, som barnetik och barnrätt, säger Svante Norgren, överläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, som framhåller att kursplanen främst har praktiskt innehåll – exempelvis olika procedurer vid endoskopi.
– Samverkan med barnsjukhuset i Kyiv har skapat täta personliga kontakter mellan oss som bygger samarbetet. De är fantastiska kollegor och vänner och jag är imponerad av deras kompetens, mod och förmåga att planera på både lång och kort sikt, fortsätter han i pressmeddelandet.
Kateryna Haievska säger att hon vill lära sig mer om behandling av gastrointestinala sjukdomar hos barn. Hon lär sig något nytt varje dag, men att vara hemifrån är svårt.
– Jag vill ständigt vara i kontakt med mina anhöriga, särskilt i de stunder då en flyglarmssiren ljuder i Kyiv. Men all personal på kliniken är mycket omtänksam och vänlig mot oss.