MTP-rådet ska främja rättvis vård – ”Vi börjar hitta vägar”
– Det har varit svårare än vad vi trodde.
Det säger Mia Isacson, som jobbar med frågor kring medicintekniska produkter i Västra Götalandsregionen. Hon har varit med sedan starten i MTP-rådet, där hon i dag är Västra samverkansregionens ledamot.
MTP-rådet, som upprättades 2020, består av representanter från de sex samverkansregionerna för hälso- och sjukvård. Tillsammans ger de rekommendationer om införande och användning av medicintekniska produkter, så att det ska bli så jämlikt, kostnadseffektivt och ändamålsenligt som möjligt över hela landet.
– Alla ska få jämlik vård oavsett var de bor och så ser det inte alltid ut i dag. Om vi till exempel tittar på produktnivå för personer med cp-skador, en stor patientgrupp, så kan de få hjälpmedel för dynamisk ståträning i ungefär hälften av regionerna. Det skiljer sig åt och vi finns till för att rätta till sådana orättvisor.
Mia Isacson säger att utmaningarna hittills till stor del handlat om att få till en struktur – “hur får man alla att göra lika?” – samt juridiska frågor.
– Mycket handlar mycket om AI, men också om att ta fram vägledande dokument. Alla regioner brottas med samma frågor när juridiken inte riktigt hänger med, och vi letar olika vägar för att hjälpa till. Vi vill göra nytta, även om vi kan uppfattas som byråkratiska.
Hur tas det emot av regionerna?
– Bra, men vi har ju också den tråkiga rollen att säga ”sitt still i båten” ibland.
Mia Isacson tar nya operationsrobotar inom ortopedi som exempel. Istället för att regionerna kastar sig över dem med mångmiljoninvesteringar, rekommenderar MTP-rådet att regionerna ska avvakta tills den första piloten är klar och man kan göra en utvärdering.
– Vi ska ju också se till resursutnyttjandet i vården, mycket är väldigt dyrt och då måste vi tänka på hur vi gör det smart ekonomiskt i ett nationellt perspektiv.
En stor del av arbetet består av att titta på hur andra länder gör, inte minst Storbritannien och våra nordiska grannar där man kan ”plocka många idéer”, säger Mia Isacson. Hon understryker att det fortfarande är en bit kvar innan organisationen har satt sig.
– Det är ett väldigt stort område, där vi bara är en spelare på planen. Men det går framåt och vi börjar hitta vägar. Vi måste bara se till att samarbeta, och att alla förstår att vi sitter i samma båt.
Artikeln är en del av vårt tema om Samtit.