23948sdkhjf

Två veckors fysioterapi ökade rörlighet vid axial spondylartrit

Ett skräddarsytt fysioterapiprogram under två veckor - bestående av fysioterapi, arbetsterapi och kognitiv beteendeterapi - ledde till betydande förbättringar i ryggens rörlighet och funktion bland personer med axial spondylartrit (axSpA), enligt en ny studie.

Effekten av programmet bedömdes med hjälp av en elektroniska sensorremsor som fästs på ryggen, kallad Epionics Spine (ES), som objektivt utvärderar rörlighet i ryggen. ES mäter automatiskt olika mönster av ryggradsrörelser samt bedömer räckvidden och hastigheten för utförda rörelser.

Enligt forskarlaget tillhandahöll användningen av detta verktyg för första gången klinisk evidens för att ett träningsbaserat program kan förbättra ryggrörligheten betydligt hos patientgruppen.

Om axial spondylartrit (axSpA)

AxSpA är ett samlingsnamn för en grupp kroniska, reumatiska sjukdomar som främst påverkar lederna i ryggraden och bäckenet. Den omfattar både icke-radiografisk axSpA (nr-axSpA), där ingen skada syns på röntgen, och radiografisk axSpA (r-axSpA), också känt som ankyloserande spondylit, där sådan skada syns.

På grund av kronisk inflammation har personer med axSpA fysiska begränsningar, vilket utgör en utmaning i vardagen. Förutom läkemedel har fysioterapi som behandling bevisats lindra smärta och stelhet hos patienter.

Källa: 1177 och Viss

I den tyska studien, publicerad i tidskriften Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease, fick deltagarna utföra ett mångsidigt fysioterapiprogram under två veckor.

Programmet inkluderade övervakade individuella och grupp-sessioner av fysioterapi, arbetsterapi och samtalsterapi. Det inkluderade 45 minuters daglig gymnastik och 30 minuters vattenträning, samt styrketräning. Termoterapi, som innebär tillämpning av värme eller kyla, och elektroterapi två till tre gånger i veckan ingick också i programmet.

Totalt genomgick 80 axSpA-patienter inom slutenvården, med hög sjukdomsaktivitet, träningsprogrammet. Mätningar gjordes före programmet och direkt efter att det avslutats.

Resultatet visade en signifikant minskning av medelvärdena för skattad sjukdomsaktivitet (BASDAI) från 5,4 till 4,3. Fysisk funktion, mätt i BASFI, förbättrades också markant, från ett medelvärde på 5,6 till 4,8. Båda skalorna har poäng som sträcker sig från 0 till 10.

Författarna av studien konstaterar samtidigt att det inte är klart hur länge de positiva effekterna varar. Eftersom programmet inkluderade flera moment står det heller inte klart vilken insats som ger mest effekt.

”Vi tror att patienterna har olika nytta av olika typer av interventioner, vilket helt klart gör detta program starkare jämfört med program utan multimodala strategier”, skriver forskarna i studien.

I studien verkade inte intag eller förändringar av läkemedel vara en relevant faktor för resultat relaterade till rörlighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095