Lönestatistik oroar Fysioterapeuterna – patientnära arbete ger lägst lön
I debattartikeln, publicerad i Expressen, skriver Fysioterapeuternas förbundsordförande Cecilia Winberg att den nya lönestatistiken talar sitt tydliga språk. För den fysioterapeut som vill få upp din lön gäller det att sluta arbeta kliniskt.
I statistiken framgår att av 33 olika titlar bland fackförbundets medlemmar, så är de som tjänar minst de som oftast möter patienterna. Medianlönen för den kliniskt verksamma gruppen är 36 200 kronor.
Statistiken visar även att många kliniskt verksamma fysioterapeuter inte heller kan se fram emot en god löneutveckling under sin karriär. Hela lönespannet för gruppen från den som är ny i yrket till de med upp till 40 års erfarenhet ligger mellan drygt 31 000 och knappt 40 000 kronor. En utveckling på ungefär 10 000 kronor under ett helt arbetsliv.
Slutsatsen är att ju längre bort från patienterna som fysioterapeuter kommer, desto bättre tjänar de. Exempel på titlar som ger högre lön är handläggare, utredare, samordnare och strateg.
Det är viktiga funktioner och det är bra att de ger en löneutveckling, skriver förbundsordförande. Hon menar att problemet är att bytet av titel och steget från det patientnära arbetet är en av mycket få vägar till löneutveckling för fysioterapeuter.
Siffrorna är oroväckande, skriver Winberg och pekar på att Socialstyrelsens nationella planeringsstöd (2023) visar att 15 av 21 regioner och 55 procent av kommunerna uppger att de har brist på fysioterapeuter.
”Forskning visar att fysioterapeutiska insatser i många fall är kostnadseffektiva och bidrar till kortare vårdtider, operationer som kan senareläggas, minskad läkemedelsanvändning och kortare tid i sjukskrivning. För att nämna några exempel. En bra affär för såväl hälso- och sjukvården som för samhället. Men inte för fysioterapeuten.”, skriver hon.