Syrebehandling i tryckkammare prövas mot postcovid
Hyperbar syrgasbehandling (HBO) innebär att patienten får en kort behandling med en extremt hög halt syrgas i en tryckkammare. Metoden har använts i nästan 100 år, bland annat mot dykarsjuka, men modern evidens från kliniska studier och kunskap om lämplig dosering saknas
Under covidpandemin prövades dock metoden på akut sjuka patienter, vilket beskrivs i en artikel på Karolinska institutet webbsajt som även publicerats i tidningen Medicinsk Vetenskap.
– Hos de 20 patienter vi hade på Karolinska universitetssjukhuset såg vi jättestor skillnad mellan de som fick behandlingen och de som inte fick den. De kunde gå hem mycket tidigare och de förbättrades i sina vitalparametrar som puls, andningsfrekvens och syresättning, säger Anders Kjellberg, biträdande överläkare och ansvarig för Hyperbarenheten på Karolinska universitetssjukhuset, samt författare till en nyligen presenterad doktorsavhandling i ämnet.
Tanken är att behandlingen ska utsätta immuncellerna för en stressnivå som gör att gamla och ineffektiva immunceller dör och ersätts av yngre och bättre fungerande immunceller.
Förhoppningen är nu att metoden även ska kunna hjälpa patienter med långtidscovid. En studie med 80 patienter pågår för närvarande, och resultatet väntas enligt Anders Kjellberg kunna presenteras senare i år.