23948sdkhjf

Akademiska prövar ultraljudsmetod mot hjärnsjukdomar

Akademiska sjukhuset i Uppsala ska pröva en ny metod för svårbehandlade hjärnsjukdomar. Som första svenska sjukhus har man införskaffat utrustning för transkraniellt fokuserat ultraljud.

– Det nya med transkraniellt ultraljud är att det kan hjälpa mot hjärnsjukdomar där annan behandling inte fungerar tillräckligt bra, till exempel läkemedelsbehandling eller magnetstimulering, säger Robert Bodén, överläkare på mottagningen för hjärnstimulering vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Han beskriver det som att transkraniellt ultraljud påverkar nervcellerna mekaniskt, ungefär som att de skakas fram och tillbaka, vilket inverkar på cellernas elektriska signalering. Ultraljudsvågorna går delvis igenom skallben och hjärnvävnad och når en fokuserad punkt djupt nere i hjärnan.

Den första patientgruppen som metoden ska prövas på är patienter med svårbehandlad depression. Behandlingen ska även utvärderas inom neurokirurgi, exempelvis rehabilitering efter hjärnskada, samt bland annat för epilepsi och Parkinsons sjukdom.

Dessutom bedöms metoden potentiellt kunna vara användbar som behandling mot kronisk smärta och central smärta efter stroke.

Transkraniellt ultraljud kan även vara ett alternativ till kirurgiska ingrepp i skallen i samband med djup hjärnstimulering.

– Om behandlingen visar sig lika effektiv som vi hoppas öppnar sig en helt ny väg att behandla och hjälpa patienter som har långdragna och svårbehandlade hjärnsjukdomar, säger Robert Bodén.

Den nya utrustningen kommer att finnas på mottagningen för hjärnstimulering på psykiatrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098