Forskare i Sverige utvecklar textila muskler
Edwin Jager, professor på institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet och Nils-Krister Persson, docent vid Textilhögskolan i Borås samarbetar för att utveckla ”textila muskler” som är tänkta att kunna bäras direkt på kroppen och hjälpa personer med funktionsnedsättningar.
Forskarna menar att dagens hjälpmedel, robotiska ortoser och exoskelett ofta upplevs stela och oböjliga och att det därför behövs ett paradigmskifte. Målsättningen är att skapa ett material som ska kunna bäras dolt under kläder och som efterliknar former hos människan.
År 2017 publicerade forskarna en artikel i Science Advances om tekniken. Det de då hade gjort var att belägga en garntråd med en elektroaktiv polymer vilket gjorde att garnet drog ihop sig eller förlängdes.
Forskningen har sedan dess finansierats av Erling-Persson Stiftelse. Nu får de ytterligare stöd från stiftelsen med ett bidrag på 6 miljoner kronor som sträcker sig över tre år, skriver Linköpings universitet i en nyhet på deras hemsida.
Tanken är att vidareutveckla det textila musklerna med hjälp av avancerad textiltillverkning med nya elektromekaniska material.
Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.