Full fart på mässgolvet när Fokus Hjälpmedel intog Stockholm
En av nyheterna på mässan är det fyrhjulsdrivna elterrängfordonet Exoquad, som utvecklats av det unga norska bolaget Exotek. Bolaget startades av Sigurd Groven, som själv är förlamad efter en mountainbike-olycka 2015, tillsammans med svenske Mattias Storvestre som han träffade på ett sitski-läger.
– Vi började prata om terrängfordon för jag ville tillbaka, ut i skogen och upp på fjället. Vi kom fram till att det inte fanns någonting som vi tyckte var bra nog, berättar han.
Efter några års utvecklingsarbete startade företaget med full produktion i början av 2023. Exotek svetsar ramarna och bärarmarna själva. Själva konstruktionen är till stor del byggd på standardiserade cykeldelar, och batteriet ger 4-5 mils körning, enligt företaget.
– Framkomligheten är helt crazy, säger Sigurd Groven och visar en film där fordonet utan vidare körs i brant terräng och uppför trappor.
I Sverige kommer produkten att marknadsföras med hjälp av distributören Northern Tracks.
I en annan utställningsmonter visas vad som ser ut som färgglada mössor och kepsar av olika slag. Men det rör sig i själva verket om ”mjuka hjälmar” från Ribcap, berättar Robert Lundgren från återförsäljaren Salubrious.
– De innehåller ett stötabsoerberande skum, som ska förhindra skallskador om du faller.
Målgruppen är bland annat epileptiker och personer med dålig balans. Det finns 74 modeller i olika färg och form.
– Skyddet i dem är detsamma, det är bara designen som är skillnaden. Meningen är få upp användningsfrekvensen, och att det inte ska vara så stigmatiserande att bära det här skyddet, säger han.
Företaget Goes Art presenterar flera produkter som med lättanvänd teknik ska ge stöd till exempelvis personer med kognitiva utmaningar.
En sådan är den flyttbara spelkonsolen Pixie, som kan projicera interaktiva spel eller bilder på olika ytor, som väggar, tak, bord eller liknande.
I ett exempel som visades upp på mässan projiceras en bild av hund på en kudde, som reagerar med påtaglig belåtenhet när man klappar den. När man slutar klappandet ser hunden ut att undra varför.
– Det blir en verklig interaktion med personen som använder den, säger Ingela Sjöberg, vd för Goes Art, som menar att aktiviteten och kommunikationen kan ge avslappning och förebygga rastlöshet.
I Permobils monter finns elrullstolen Explorer Mini, som utvecklats för små barn. De kan själva enkelt styra rullstolen med hjälp av en joystick.
– Väldigt små barn kan lära sig att köra den. Det gör att de kan vara med ganska tidigt, säger Jan Bebenek, produktspecialist.
I samma monter finns även manuella rullstolar för de minsta barnen, utvecklade av Panthera, som här om året såldes och blev en del av Permobil. Det rör sig om extremt lätta stolar av modellen Micro 3.
– Den är för barn som kan sitta självständigt, främst inomhus. Det brukar fungera även för riktigt små barn. Man behöver inte ens berätta för dem hur de ska göra. De klurar ut det själva. Det är väldigt roligt att se.
Fokus Hjälpmedel Stockholm pågår onsdag-torsdag den 25-26 oktober.
Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.