Sjunkande söktryck oroar arbetsterapeuter
– Det är bekymmersamt att arbetsterapeututbildningen minskar i popularitet. Från förbundets sida försöker vi att göra vad vi kan för att vända den utvecklingen, säger förbundsordföranden Ida Kåhlin till tidningen Arbetsterapeuten.
Efterfrågan på arbetsterapeuter är stor i landets regioner och kommuner, och i maj var bara 140 arbetsterapeuter i hela landet inskrivna på arbetsförmedlingen.
Men trots det, och trots att Arbetsförmedlingen lyfter det som ett framtidsyrke, sjunker både söktrycket och antagningspoängen som krävs för att komma in på utbildningen. Utvecklingen är likartad även för logoped- och fysioterapeutprogrammen.
Sveriges Arbetsterapeuter har tillsatt en intern arbetsgrupp för att se vilka insatser som behövs. Diskussioner pågår med lärosätena, som enligt Ida Kåhlin skulle kunna marknadsföra utbildningarna bättre och se över behörighetskraven.
Hon lyfter även arbetsgivarnas roll.
– Om personer ska vilja söka sig till arbetsterapeutyrket måste arbetsgivarna kunna erbjuda attraktiva jobb. Det handlar om möjligheter till lönekarriär, men också om god arbetsmiljö, spännande arbetsuppgifter och möjlighet till kompetensutveckling, säger hon till Arbetsterapeuten.