Grafensensor i madrassen ska förebygga trycksår
– Genom att övervaka trycket mellan användare och kontaktytan blir farliga eller obehagliga tryckförhållanden lättare att upptäcka och förhindra, säger projektledaren Ting Yang Nilsson, forskare på Rise i Mölndal, i ett pressmeddelande.
I ett Vinnovafinansierat projekt har forskarna, tillsammans med Linköpingsföretaget Grafren, jobbat med trycksensorer baserade på grafenbelagda textilier som känner av tryck på ytan och kan indikera rörelse. Man har funnit att sensorerna kan användas för att upptäcka tillstånd som kan leda till tryckinducerade skador, som är ett stort problem på sjukhusen.
Jämfört med andra sensormaterial ger grafenbaserade sensorer, enligt forskarna, potentiella fördelar som större designflexibilitet, kostnadseffektivitet och miljövänlighet.
Förutom hälsoaspekterna och möjligheten att förebygga trycksår kan sensorerna användas för att öka komforten.
– Vi ser också positivt på att integrera och använda dem i framtidens hem och smarta möbler, säger Valter Dejke, en annan Rise-forskare i projektet.
Grafen är kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt, tvådimensionellt skikt. Ämnet är extremt hållfast, är genomskinlig, böjligt och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga bland en rad andra egenskaper. Grafen upptäcktes av Andre Geim och Konstantin Novoselov, som 2010 tilldelades Nobelpriset i fysik för sin forskning kring materialet.
Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.