23948sdkhjf

Utredning om statlig sjukvård tillsätts – ”Ett historiskt första steg”

Under en pressträff på torsdagsmorgonen berättade företrädare för regeringen att de idag tar ett beslut som kan bli det första steget mot att staten tar över ansvaret för sjukvården från regionerna.

– Vi behöver ett hälso- och sjukvårdssystem som utgår ifrån patienterna. Det är patienternas behov som är fokus och ska vi lyckas med det behöver vi också ha ett sjukvårdssystem som är bra för medarbetarna, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson under presskonferensen.

Tillsammans med vice statsminister Ebba Busch (KD) och Carina Ståhl Herrstedt (SD), ledamot socialutskottet, berättade hon om direktiven för utredningen. Regeringen planerar att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté som ska analysera för- och nackdelar med helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården.

– Svensk sjukvård är bra, men det finns betydande skillnader i Sverige mellan regionerna, till exempel vad gäller hur snabbt du får vård, men också vilket resultat du får av den vårdinsats som ges. Bostadsorten och ditt postnummer är i många fall avgörande för när du får vård och i vissa fall också vilken vård du får, sa Ebba Busch som framhöll att det svenska sjukvårdssystemet med självstyrande regioner i stort inte har förändrats sedan 1862.

Acko Ankarberg Johansson lyfter också hon fram dagens beslut som historiskt.

– Den här parlamentariska utredningen är för många efterlängtad och ett historiskt första steg mot ett möjligt statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården. Målet är en mer effektiv hälso- och sjukvård och förbättrad tillgänglighet i hela landet, säger hon i ett pressmeddelande.

Uppdraget till den parlamentariska kommittén ska redovisas senast den 2 juni 2025.

I det senaste numret av Medtech Magazines systertidning Life Science Sweden kan du läsa en längre intervju med Acko Ankarberg Johansson där hon bland annat diskuterar statlig sjukvård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078