23948sdkhjf

Smärtombuden tillbaka på Akademiska

God smärtlindring minskar både lidande och risken för vårdskador. Därför återinför nu Akademiska sjukhuset i Uppsala särskilda smärtombud i verksamheten.

Smärtombuden är sjuksköterskor och undersköterskor som har ett specialintresse för smärta, och som arbetar på enheter som har patienter med smärta eller där de riskerar att utsättas för smärtsamma undersökningar eller behandlingar.

– Med rätt smärtbehandling kan vi minska lidande och komplikationer såsom försämrad sårläkning, lunginflammation och trycksår. Det minskar risken för vårdskador och förlängda vårdtider, men också att patienter utvecklar kronisk smärta. Smärtombud har en nyckelroll i arbetet med personcentrerad smärtbehandling, säger Eva Ånnhagen, vårdutvecklare på vårdkvalitetsenheten vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Just personcentrerad smärtbehandling är ämnet för en ny avhandling i Uppsala, som studerat patienter med akut buksmärta. Författare är Therese Avallin, omvårdnadsledare inom kirurgi på Akademiska sjukhuset, som också lyfter smärtombudens betydelse.

Hon menar att smärtbehandling vara ett av de områden som blev lidande av turbulensen under pandemin, Det blev helt enkelt svårt att hinna med att fråga om patienten hade ont, eller om smärtlindringen fungerade.

– Den känslomässiga upplevelsen kan vi inte mäta oss till och här blir det personcentrerade förhållningssättet viktigt för att guida patienten till att vara delaktig. Kunskap hos både personal och patient kring de olika delarna är avgörande för att lyckas med behandlingen, där såväl trygghet och information som läkemedel ingår, säger hon.

Akademiska införde smärtombud över hela sjukhuset 1994 men funktionen avvecklades 2014/2015.  Nu har beslut fattats om att de ska återinföras och till hösten är målet att de ska finnas på samtliga vårdavdelningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08