23948sdkhjf

Studie: Artificiell hud ska känna av beröring

Artificiell hud som kan känna av beröring och skicka impulser till hjärnan har forskare i USA utvecklat. Materialet har nu testats på råttor, rapporterar Nature.

Frisk hud känner av beröring genom mekaniska receptorer. Informationen som tas emot av receptorerna skickas sedan vidare, via elektriska impulser genom nervsystemet, till hjärnan.

Forskare från Stanford University utvecklar en typ av ”e-hud” med flexibla sensorer som ska kunna skicka elektriska signaler till hjärnan likt de som frisk hud gör. Forskargruppens målsättning är att skapa artificiell hud som skulle kunna användas på exempelvis proteser vilket skulle tillåta användaren att känna bland annat beröring och temperaturförändringar.

I en ny studie som nyligen publicerats i Science testades materialet på en råtta. ”E-huden” kopplades till råttan via en kabel till den delen av hjärnan som ansvarar för fysiska förnimmelser, somatosensoriska barken. När den artificella huden rördes vid ryckte råttans ben till. Detta skedde genom att signaler skickades från ”e-huden” till hjärnan.

Långsiktigt hoppas forskarna utveckla tekniken vidare samt att göra den mindre invasiv.

– Vi föreställer oss att för människor som förlorat sina lemmar behöver vi inte implantera i hjärnan. Vi skulle kunna ha ett implantat i det perifera nervsystemet, säger Zhenan Bao forskare vid Stanford University till Nature.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082